Home Omgeving Aktiviteiten Uw huis verhuren Contact
bergen-aan-zee
Vakantie in Bergen aan Zee
gezellig kustdorp voor natuurliefhebbers en voor een ouderwets Hollandse strandvakantieStrand en vakantiehuizen in Bergen aan Zee

Welkom in Bergen aan Zee. Een typisch Nederlands badplaatsje waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben. In de winter wonen er maar 350 mensen, in de zomer zijn dat er een stuk meer, maar u zult nooit het gevoel hebben in grote drukte te zijn. Zelfs op de drukste zomerdag kunt u op het immense strand van Bergen aan Zee, een paar stappen van de strandopgangen verwijderd, een rustig plekje vinden. Parkeerplaatsen kunnen schaars zijn. Bij alle accommodaties van StrandBergen hoort echter een gratis parkeerplaats of een parkeerkaart.

Verwacht in Bergen aan Zee geen casino's, discotheken of ander groot vermaak zoals u dat in Zandvoort of Scheveningen kunt vinden. De kracht van Bergen aan Zee is haar puurheid, rust en schoonheid. Er staan slechts 2 hoge appartementencomplexen, verder bestaat het dorp uit vrijstaande vakantiehuizen en veel groen.

In 2006 bestond Bergen aan Zee 100 jaar. De oprichtster van het dorp was Marie van Reenen-Völter, die een weg liet aanleggen tussen Bergen en het strand en de eerste nederzettingen liet bouwen. U vindt haar standbeeld vlak naast de rotonde in het centrum. Lange tijd reed tussen Bergen en Bergen aan Zee de legendarische stoomtram Bello, klikt u op dit filmpje voor nostalgische beelden uit die tijd.Oorspronkelijk lag de boulevard een stuk verder zeewaarts. De zee heeft echter een flink stuk duin opgeslokt en in de 2e wereldoorlog zijn een aantal grote villa's en hotels verwoest. Bergen aan Zee maakte deel uit van de Atlantic Wall. Een paar markante gebouwen zijn echter gebleven en staan nu op de monumentenlijst. Zoals het Zeehuis en de voormalige Koloniehuizen op de Verspyckweg, in gebruik geweest als vakantieoorden voor 'bleekneusjes' en weeskinderen uit Amsterdam en tevens als opvanghuizen voor voormalig Indiëgangers (lees Adriaan van Dis' Oostindische Duinen er op na, wat zich hier afspeelt).

Uitzicht over zee en duinen

Hoog op het zogenaamde Russenduin (genoemd naar de vele Russen die hier in 1799 sneuvelden in de 'vergeten oorlog' tussen Engelsen en Russen enerzijds en de Fransen en Nederlanders aan de andere kant) staat het Huize Glory, een in Jugendstil opgetrokken landhuis wat ook als bio-vakantieoord heeft dienst gedaan. Vanuit de uitkijktoren (in de oorlog door de Duitsers verhoogd) heeft u een panoramisch uitzicht over het hele duingebied, het dorp en de wijde omgeving. Beklimming van de toren is dagelijks mogelijk tussen 12.00 en 14.00 uur.

Het dorp bestaat uit twee helften, gescheiden door de Zeeweg. Elke helft heeft een groot gedeelte groen (het Parnassiapark en het Engelse Veld) en wordt omrondt door straten met typische Hollandse strandhuizen. Een bont ratjetoe van stijlen, wat het juist zo aangenaam maakt.

Voor uw boodschappen kunt u het beste naar Bergen rijden (5 kilometer). In Bergen aan Zee biedt Gold Supermarkt u het hoogst noodzakelijke maar ook elke ochtend verse broodjes en croissants! De strandpaviljoens staan doorgaans van april tot oktober. Daarna worden ze afgebroken hoewel sinds kort ook enkele paviljoens 's winters geopend blijven. Bergen aan Zee is mooi in elk jaargetijde. Met sneeuw is het er een sprookje, met harde wind kunt er heerlijk uitwaaien, in de lente staan de bollenvelden richting Egmond in bloei en komt het duingebied weer tot leven. Laat u verrassen door de schoonheid van Bergen aan Zee!


 

bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding
bergen-aan-zee - Afbeelding